ВАЖЛИВО!

ІНФОГРАФІКА

Дорожня карта для людей, переміщених в межах країни (доповнена по всій Україні)

ДОВІДНИК
демобілізованого учасника антитерористичної операції

 

>

   
14.02.2019

А ЧИ ЗНАЛИ ВИ, ЩО... 

Наваринська вулиця – одна з найстаріших і найкоротших поперечних вулиць в Городовій частині старого Миколаєва. Вона починається від вулиці Адміральської, воріт будинку Головного командира, а після вулиці Адмірала Макарова, звертаючи від «п'яти кутів», виходить до Пушкінського кільця, де зливається з Пушкінською вулицею. Для першої поперечної вулиці, поліцмейстер П.І.Федоров запропонував назву – Фонтальна вулиця. Назва пов’язана з Фонтаном (джерелом), вода якого подавалась у будинок Головного командира з боку цієї вулиці. Назва не була затверджена генерал-губернатором Миколаєва адміралом О. С. Грейгом.

1835 року поліцмейстер Г. Г. Автономов запропонував замість цієї назви інший варіант – Наваринська вулиця, в пам'ять про розгром турецько-єгипетської ескадри в Наваринській бухті силами з’єднаної англо-русько-французької ескадри 1827 року. На цій вулиці жили учасники Наваринської битви (М.П.Лазарев, П.С.Нахімов, В.О.Корнілов, О.П.Авінов та інші).

Після революції Наваринську вулицю декілька разів перейменовували. В 20-ті роки XX століття вулиці дали ім'я Троцького – на честь популярного на той час політичного і військового діяча. 1928 року після еміграції Л.Троцького вулицю перейменували в Крестінтерновську – на честь Селянського інтернаціоналу. Назва не прижилась. Після розпуску Комінтерну, в 1937 – 1983 роках, вулиця носила ім'я Маяковського – на згадку про російського поета В.В.Маяковського, що відвідав місто Миколаїв у 1914 році. 1983 року вулиці повернуто її першу історичну назву – Наваринська.

На вулиці Наваринській розмістилися ряд установ і організацій. Квартал між вулицями Шевченка і Адмірала Макарова займає пожежна частина з більш, ніж віковою історією. Будівля побудована в «цегляному стилі» модерну.

На розі вулиць Наваринської і Нікольської зберігся будинок з колонами, який називають будинком Дерибаса. 2011 року на цьому будинку, за адресою Наваринська, 3, встановлена меморіальна дошка з написом, який свідчить, що в цьому будинку в 1792-1794 роках жив відомий російський військовий та державний діяч, адмірал Йосип Дерибас. Меморіальну дошку виготовив скульптор Віктор Макушин. Будинок, який Дерибас побудував для себе в Миколаєві, після від'їзду передав спочатку брату Михайлу, а потім – Морському відомству. Після Дерибасів в ньому жив відомий архітектор Карл Акройд.

На вулиці Наваринській жив Г. М. Ге – культурний і суспільний діяч, брат відомого художника-передвижника М.М. Ге. У творчій спадщині Григорія Миколайовича – ряд п'єс і романів, театральні рецензії, статті в місцеві газети. В 1890 році в Миколаєві була видана його книга «Исторический очерк 100-летнего существования г. Николаева при устье Ингула», яка і сьогодні служить джерелом для знавців і любителів історії краю.

На розі Великої Морської і Наваринської жили начальники штабу Черноморского флоту, учасники Наваринської битви. Після вулиці Адмірала Макарова Наваринська повертає під кутом і закінчується довгим кварталом. В середині кварталу, у власному будинку жив перший міський архітектор Л. А. Опацький.